Kea występuje na Wyspie Południowej Nowej Zelandii.
Endemiczna nowozelandzka papuga, kea, jest ptakiem górskim znoszącym nawet śnieżne zimy. Sensacja wybuchła w 1867 r., kiedy na hali jedna z tych papug dosiadła owcy niczym jeździec rumaka. Pasterze nie interweniowali. Wieczorem wyszło na jaw, że nieszczęsna owca miała nie tylko wyszarpane kawały mięsa, lecz podziurawione i częściowo wyżarte nerki.
Odtąd napaści na owce powtarzały się. W naszym stuleciu kea udoskonaliła metody łowów, napadając gromadnie jedną owcę ze stada i zajadle kalecząc, gdzie popadło. Na wykrwawione, dogorywające zwierzę zlatywały papugi z okolicy, by wkrótce zostawić szkielet obrany do czysta.
Co nagle ośmieliło keę do napadania dużych czworonogów, pozostaje tajemnicą tej inteligentnej, przedsiębiorczej – do dziś jedynej drapieżnej papugi.
Kea podlega ścisłej ochronie. Przerzedzone zajadłym tępieniem populacje tych ptaków powinny się odrodzić, gdyż jest to gatunek dosyć plenny. Samica każdego roku składa 4 jaja, z których wyklute pisklęta rychło pokrywa szary puch. W gnieździe pozostają aż trzy miesiące.
Zwykłą dietę kei, podobnie jak innych papug, stanowi pokarm złożony z owoców, liści oraz drobnych owadów. Przypuszcza się, że obecnie mięsożerne są tylko niektóre osobniki, ale zwyczaj polowania na owce drogą naśladownictwa obejmuje coraz liczniejsze grono tych papug.