Kondor wielki

Kondor wielki to największy gatunek z rodziny kondorów.

Długość ciała 120- 132 cm, rozpiętość skrzydeł do 310 cm, ciężar 9-12 kg.

Ogólne ubarwienie czarne, tylko pokrywy skrzydłowe białawe, wokół szyi kryza z białych piór, szyja i głowa nieupierzone, najczęściej cielistoczerwonego koloru, na głowie samca mięsisty wyrostek.

Kondor wielki zamieszkuje bezleśne góry i inne skaliste okolice.

Przebywa pojedynczo lub parami, ale przy padlinie gromadzi się czasem do 60 sztuk tych ptaków.

Kondor wielki odżywia się głównie padłymi ssakami.

Zdobyczy wypatruje krążąc lotem szybowcowym wysoko w powietrzu.

Odwiedza także kolonie ptaków morskich na wybrzeżach, gdzie rabuje jaja.

Gnieździ się w wielkich dziuplach i wnękach skalnych zazwyczaj wysoko w górach, ale w niektórych rejonach również na stromych nadbrzeżnych skałach. Składa 1 jajo, rzadko 2. Wysiadują oboje rodzice przez 54-58 dni.

Młode osiągają pełną zdolność do lotu po około 6 miesiącach, ale jeszcze przez dłuższy czas znajdują się pod opieką rodziców. Kondor wielki przystępuje do lęgów co drugi rok.

Występuje w Andach – od Wenezueli po przylądek Horn.

 Kondor wielki
Kondor wielki

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *