Kopciuszek

Kopciuszek to nielicznie, lokalnie średnio licznie lęgowy w Polsce gatunek.

W górach ptaki te zamieszkują spękane skały, na nizinach ? osiedla ludzkie.

Można je rozpoznać po krótkim śpiewie złożonym z dwóch metalicznych zgrzytów i suchego trelu.

Samce są atramentowo czarne, mają białe plamy na skrzydłach oraz rdzawy ogon.

Bardziej szare samice, w odróżnieniu od samic pleszki, nie mają pomarańczowego nalotu na spodzie ciała.

Kopciuszki są małe – 13 cm.

 Kopciuszek
Kopciuszek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *