Kormoran czubaty

Kormoran czubaty jest gatunkiem dużego ptaka wodnego z rodziny kormoranów.

Objęty ochroną gatunkową.

Kormoran czubaty na swoje siedlisko wybiera wybrzeża morskie. Poluje dalej od brzegu niż kormoran czarny.

Długość ciała wynosi ok. 65-80 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 90-105 cm. Ptak ten waży ok. 1,7-2 kg.

Pożywieniem kormorana czubatego są ryby morskie i skorupiaki.

Podgatunki:

  • kormoran czubaty (P. aristotelis aristotelis) – atlantyckie wybrzeża Europy od Półwyspu Skandynawskiego po Półwysep Iberyjski oraz Islandia. W Polsce obserwowany sporadycznie;
  • kormoran marokański (P. aristotelis riggenbachi) – wybrzeża północno-zachodniej Afryki;
  • Phalacrocorax aristotelis desmarestii – wybrzeża Morza Czarnego oraz wschodnie i środkowe Morza Śródziemnego.

Upierzenie kormorana czubatego jest czarne z zielonym, metalicznym połyskiem, w szacie godowej na przedzie głowy pióra tworzą zadarty czubek. Młode brązowe, o białym przodzie szyi.

Gniazdo tego ptaka jest zbudowane zazwyczaj z morszczynu. Tworzy kolonie lęgowe, zazwyczaj na klifach.

W zniesieniu 1 do 6 jaj (zazwyczaj 3) o długości około 63 mm.

Jaja wysiadywane są przez okres 27-29 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 15-20 dniach.

Kormoran czubaty

Kormoran czubaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *