Krakwa

Krakwa zamieszkuje głównie Eu­ropę Środkową i Wschodnią. Na północnym wschodzie występuje wyspo­wo. Znana jest również z Azji Środkowej i Ameryki Północnej. Na wszystkich trzech kontynentach unika rejonów północnych i położeń górskich.

Popu­lacje zachodnie są osiadłe, ale koczujące. Inne odbywają regularne węd­rówki. Krakwy pochodzące z Europy Zachodniej zimują przeważnie nad Morzem Śródziemnym i w Afryce Północnej, ale część z nich spędza zimę na południowym zachodzie i południowym wschodzie Europy. Przeloty jesienne odbywają się w październiku i listopadzie, wiosenne w mar­cu?kwietniu.

Krakwa szuka miejsca na gniazdo na zarośniętych brzegach wielkich jezior lub stawów o rozległej toni wodnej. Wiosną przylatuje parami. Samica kry­je swe gniazdo wśród pokrzyw, turzyc lub pod krzakami w pobliżu wody. Wygrzebuje w ziemi płytki dołek i wyściela go suchymi roślinami dużo staranniej niż inne kaczki. Podczas wysiadywania dorzuca jeszcze sporo puchu, po którym można łatwo rozpoznać jej gniazdo, jest on bowiem cie­mny z jasnymi końcami. Dorzucane piórka pokrywowe mają trójkątne plamy na końcach.

Jaja  (7?12) są mniejsze od jaj krzyżówki i mają odcień żółtawy lub różowawy. Krakwa wysiaduje je sama przez 26?28 dni. Po wykluciu prowadzi kaczęta do wody i opiekuje się nimi, aż staną się lotne, co następuje po 7?8 tygodniach. Podstawą pożywienia krakwy są zielone części roślin, w zimie ? nasiona.

Samiec krakwy na wiosnę w upierzeniu godowym ma barwy stonowane. Lusterko na skrzydłach jest białe i obrzeżone od przodu brunatnym pasem. Białe lusterko samicy jest widoczne najlepiej w locie, podobnie jak jej białawy brzuch. Upierzenie spoczynkowe jest u osobników obu płci podobne, ale samiec zachowuje przy lusterku brunatną plamę. Krakwy w upierzeniu spoczynkowym można odróżniać od krzyżówek po mniejszych rozmiarach i smukłejszym ciele oraz po kształcie głowy, która z profilu ma czoło bardziej pionowe.

Z bliska rozpoznanie jest łatwe na podstawie piór bez plam jasnych ani ciemnych występujących u krzyżówki. Pisklęta w puchu mają na bokach plamy większe, a wokół oczu i uszu mniejsze niż młode krzyżówki. Samiec odzywa się głębokim ?e e e” i wydaje chrapliwe poświstywania. Samica kwacze jak krzyżówka.

Krakwa

Krakwa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *