Kraska

Długość ciała kraski to 32 cm, ciężar 140-190 g.

Zamieszkuje tereny, na których znajdują się dziuplaste drzewa w otoczeniu pól i łąk-obrzeża starych lasów, zadrzewienia śródpolne, parki i aleje.

Gnieździ się w dziuplach wykutych przez dzięcioła czarnego, na wysokości od 5 do 12 m, rzadko w skrzynkach lęgowych.

Żywi się dużymi owadami, niekiedy drobnymi kręgowcami, np. jaszczurkami. Jesienią zjada również owoce.

Raz w roku samica składa 4-6 jaj w niedbale założonym gnieździe na dnie dziupli. Gdy po czterech tygodniach młode wylatują z gniazda, opuszczają terytorium lęgowe i rozpraszają się po okolicy w poszukiwaniu dogodnych terenów na żerowiska.

W Polsce gnieździ się około 1000 par, głównie na Podlasiu, Mazowszu i Lubelszczyźnie.

Liczebność kraski w naszym kraju spada wraz z wycinaniem starych, naturalnych drzewostanów.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Kraska
Kraska

2 Comments

  1. Małgosia

    Nie wydaje mi się żeby w Polsce występowało 1000 par tego gatunku!!!!

    Reply
  2. adam

    bardzo pomogło

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *