Krawczyk cejloński

Krawczyk cejloński to jeden z 9 gatunków rodzaju należącego do rodziny pokrzewek.

Długi, stopniowany ogon sprawia, że ogólna długość ciała tego maleńkiego ptaka osiąga niemal 15 cm.

Rudobrązowy wierzch głowy i oliwkowozielony grzbiet harmonijnie kontrastują z białym brzuchem, a jednocześnie czynią krawczyka cejlońskiego trudno zauważalnym w gąszczu tropikalnej roślinności – żyje w ogrodach, parkach, gęstych zaroślach i nadrzecznym buszu.

Ptak ten jest zupełnie niepłochliwy, spokojnie się uwija w bezpośrednim pobliżu zabudowań, wśród pnączy na ścianach, kwiatów doniczkowych, na werandach, niemal w zasięgu ręki mieszkańców, sygnalizując swą obecność krótkim, wielokrotnie i szybko (do 25 razy w ciągu 10 sekund) powtarzanymi, donośnymi świśnięciami.

Stąd też jest w Indiach bardzo popularny, a opowiadania Kiplinga rozsławiły go po całym świecie.

Za pokarm służą krawczykowi cejlońskiemu drobne owady i pająki oraz nektar kwiatów niektórych drzew.

Jedyne w swoim rodzaju jest gniazdo tego ptaka budowane zazwyczaj w krzewie, nisko nad ziemią; stanowi je dość nieregularna konstrukcja z miękkich włókien, bawełny i puchu roślinnego, umieszczona w tutce z jednego lub kilku zszytych ze sobą liści.

Jako nici krawczyk cejloński używa włókien roślinnych, przędzy z owadzich kokonów, pajęczyny lub bawełny; po nakłuciu dziobem brzegów łączonych liści przetyka przez nie nić, której oba końce rozszczepia, uniemożliwiając wysunięcie się z otworu.

3-6 niebieskawozielonawo- lub rdzawobiałych, drobno brązowo plamkowanych jajek wysiaduje tylko samica, choć w karmieniu piskląt samiec również bierze aktywny udział.

Ze wszystkich krawczyków krawczyk cejloński ma największy zasięg geograficzny: występuje od Pakistanu, Himalajów i południowych Chin do Cejlonu, Jawy i Wietnamu.

Ostatnio niektórzy badacze zaliczają do rodzaju Orthotomus również afrykański gatunek Aritisornis metopias. Ptak ten, bardzo przypominający krawczyka cejlońskiego pod względem upierzenia i proporcji ciała, również ?zszywa” swe gniazdo z liści.

Występuje w górskich lasach Tanzanii i Mozambiku.

 Krawczyk cejloński
Krawczyk cejloński

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *