Krogulec krótkonogi

Krogulec krótkonogi jest gatunkiem średniego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych.

Zamieszkuje południowowschodnią Europę, Azję i Afrykę. Do Polski zalatuje wyjątkowo, obserwowany dwukrotnie.

Preferuje doliny rzeczne z lasami liściastymi.

Długość ciała tego ptaka wynosi ok. 30?38 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 70?80 cm.

Krogulec ten waży około 150?270 g.

Jest podobny do krogulca. W locie odróżniają go wąskie końce skrzydeł.

Na ogonie widać 5 do 6 cienkich pręg, podczas gdy krogulec ma ich 4 do 5.

U dorosłych dwie środkowe sterówki jednobarwne.

Samiec ma wierzch niebieskoszary, spód jasny z bladymi rdzawoczerwonymi prążkami.

Samica ma wierzch brązowawy, a spód z wyraźnymi rdzawoczerwonymi prążkami.

Młode ptaki można poznać po ciemnobrunatnych plamach w kształcie kropel na białym spodzie ciała.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Pożywieniem tego ptaka są owady i drobne kręgowce.

Gniazdem jest platforma ułożona z drobnych gałązek, na drzewie.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając 3 do 5 jaj w maju lub czerwcu.

Jaja wysiadywane są od przez okres 30?35 dni.

Krogulec krótkonogi

Krogulec krótkonogi

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *