Kszyk

Kszyk prowadzi ukryte życie na podmokłych i bagnistych łąkach oraz na torfowiskach. W okresie toków samce na dużej wysokości zataczają szerokie łuki, opadają co chwila prawie prostopadle w dół, wydając przy tym osobliwy odgłos przypominający beczenie. Dźwięk ten powstaje podczas szybkiego opadania w wyniku przecinania powietrza brzegami wachlarzowato rozłożonych sterówek. Po zakończeniu lotu nurkowego ptak ponownie wznosi się i od nowa rozpoczyna lot tokowy. Kszyki zadomowione są w strefie umiarkowanej i polarnej Eurazji i Ameryki Północnej. Prawie wszystkie są ptakami wędrownymi. Jedynie populacje zachodnioeuropejskie prowadzą bądź osiadły tryb życia, bądź są ptakami przelotnymi. Czasem kszyki wędrują w większych stadach, jednak wówczas ich zachowanie jest zupełnie inne niż biegusów czy brodźców. Te ostatnie bowiem przy nadciągającym niebezpieczeństwie odlatują wszystkie jednocześnie, podczas gdy kszyki w pozycji przywartej do ziemi wyczekują aż do ostatniego momentu, a dopiero potem wylatują jeden za drugim. Natychmiast po wzlocie lecą zygzakowato wydając ostre ?kszep”. W czasie przelotów można je często zaobserwować w towarzystwie dubeltów. Te ostatnie możemy rozpoznać po widocznym podczas lotu białym rysunku na ogonie oraz po tym, że lot ich nie jest jak u kszyków zygzakowaty i nie towarzyszą mu efekty głosowe. W porównaniu do smukłych brodźców oba te gatunki wyglądają w locie krępo i jakby nie miały szyi; wyróżnia je natomiast bardzo długi dziób. Kszyk jest silnie zagrożony wyginięciem, a dubelt gatunkiem wymarłym.

Kszyk ma niezwykle długi dziób, ciemię i grzbiet z jasnymi podłużnymi pręgami. Pożywienie stanowią bezkręgowce (pierścienice, pijawki, owady i mięczaki). Biotop: bagniste łąki i mokradła. Areał lęgów to rozległe obszary Eurazji i Ameryki Północnej.

Okres lęgów: kwiecień-lipiec. Miejsce zimowania: populacje europejskie – w północno-zachodniej i zachodniej Europie oraz nad Morzem Śródziemnym i w Afryce Równikowej. Okres wędrówek przypada na koniec lipca-październik i marzec-kwiecień. Forma wędrówki: częściowo wędrowny.

 Kszyk
Kszyk

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *