Kukabura

Kukabura to gatunek z rodziny zimorodków, należący do grupy zimorodków leśnych, które żyją z dala od wody.

Długość ciała tego ptaka to około 43 cm.

Upierzenie głowy i spodu ciała białe z brązowymi prążkami, wierzch głowy i pasek biegnący przez oko ciemnobrązowe, plecy brązowe, na wierzchu skrzydeł niebieskawe plamki, potężny dziób ciemno ubarwiony.

Głos tego ptaka do złudzenia przypomina donośny śmiech ludzki i jest najcharakterystyczniejszym głosem w krajobrazie australijskim.

Ptak odzywa się bardzo regularnie o wschodzie i zachodzie słońca.

Do ?śmiejącego się” ptaka przyłączają głosy pobratymców z sąsiedztwa i wkrótce rozbrzmiewa cały chór.

Zamieszkuje brzegi lasów i luźnych zadrzewień.

Pokarm kukabury stanowią przede wszystkim węże i jaszczurki.

Gnieździ się w dziuplach drzew i w nadrzewnych kopcach termitów.

Kukabura jest osiadła – występuje we wschodniej i południowej Australii.

 Kukabura
Kukabura

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *