Kulik większy

Z powodu znacznej wielkości, oraz bardzo długiego, równomiernie do dołu wygiętego dzioba, dość łatwo go rozpoznać. Upierzenie we wszystkich okresach brązowe z szarym wzorkiem. W locie skrzydła wydają się jednolicie brązowe, ogon z wąskimi prążkami, białe pole na kuprze i grzbiecie. Głos: żałosne, fletowe ?kurlui”, podczas toków w locie z melodyjnym, trelującym zakończeniem. Długość 55 cm, siąg 90 cm.

Kulik wielki gnieździ się na mokrych łąkach, torfowiskach i wydmach. Prawie przez cały rok można go spotkać na wybrzeżu; w dużych stadach w marcu-kwietniu i od lipca do października.

Samica ma dłuższy dziób niż samiec, u młodych ptaków jest on jeszcze mniejszy, nie wyrośnięty.

 Kulik większy
Kulik większy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *