Kurhannik

Kurhannik jest gatunkiem dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych.

Zamieszkuje stepy południowo-wschodniej Europy, Azji Środkowej oraz północnej Afryki.

Ptaki występujące najbardziej na północy wędrują.

Do Polski zalatuje sporadycznie, obserwowany ok. 48 razy.

Ptak ten preferuje tereny otwarte, głównie pola i stepy.

Długość ciała kurhannika wynosi ok. 60 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 135 cm.

Ptak ten waży ok. 1,5 kg.

Samice większe od samców.

Brak jest różnic w ubarwieniu pomiędzy płciami, jednak występuje duży polimorfizm w obrębie gatunku.

Najczęściej głowa i szyja jasnorude, grzbiet ciemnobrunatny, ogon płowy.

Spod jasny, dziób ciemny, nogi żółte.

Niektóre osobniki przypominają myszołowy.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Pożywieniem tego ptaka są drobne gryzonie i inne kręgowce.

Gniazdo zakłada na skalnej półce, drzewie, krzewie lub bezpośrednio na ziemi.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając 2 do 5 jaj o wymiarach około 60 x 47 mm.

Jaja wysiadywane są przez okres 28 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 42 dniach.

Kurhannik

Kurhannik

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *