Kwokacz

Największy i najmasywniejszy brodziec. Od swoich krewniaków różni się zielonawymi nogami i silniejszym, lekko ku górze podgiętym dziobem. Od spodu jest białawy, z kreskami na piersi; z wierzchu w szacie godowej szary z czarniawym wzorkiem, w szacie młodocianej brązowawy, a w spoczynkowej szary. W locie jednolity wierzch z białym klinem na grzbiecie. Głos: ?kiui-kiui-kiui”. Długość 32 cm, siąg 55 cm.

Kwokacz gnieździ się w Skandynawii. U nas odpoczywa w kwietniu-maju i od lipca do października, przeważnie w małych grupach, podczas przelotu nad Morze Śródziemne i do Afryki.

Często biega po płytkiej wodzie polując na małe ryby.

 Kwokacz
Kwokacz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *