Łęczak

Inne nazwy: brodziec leśny, trawnik

Łęczak jest gatunkiem średniego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych .

Zamieszkuje północną Eurazję od Europy po Półwysep Czukocki i Wyspy Komandorskie. Zimuje w pasie klimatów tropikalnych isubtropikalnych Afryki, w Azji Południowej w południowych Chinach, na Filipinach, Indonezji i w Australii.

W Polsce skrajnie nielicznie lęgowy, niewielka populacja występowała na Bielawskich Błotach ale wymarła z końcem lat 90. Podczas przelotów (IV-V i VII-X) najliczniejszy z brodźców pojawiających się w Polsce. Niegdyś gnieździł się dość licznie w całym kraju, lecz likwidacja bagien i mokradeł sprawiła, że przez lata nie było dowodu na lęg tego ptaka.

W 2009 roku pojedynczy lęg stwierdzono na torfowisku na Podlasiu, a w 2010 w dwóch kolejnych miejscach w tym regionie.

Ptak ten preferuje bagna, tereny podmokłe i brzegi zbiorników wodnych strefy tundry, lasotundry, tajgi i lasów strefy umiarkowanej.

Łęczak jest w Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą. Zagrożeniami dla tego ptaka są osuszanie obszarów, na których się gnieździ, oraz zmiany klimatyczne.

Długość ciała tego ptaka wynosi ok. 20-23 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 40 cm. Łęczak waży ok. 50-80 g.

Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym wierzch ciała brązowy z białymi, okrągłymi cętkami, które na szyi i głowie stają się wydłużone. Nad okiem wyraźna, biała brew. Spód ciała, kuper i ogon białe.

Na głowie i szyi ciemne plamki, na ogonie czarne poprzeczne prążkowanie. Dziób czarny, a nogi żółte. W upierzeniu spoczynkowym białe plamy na wierzchu ciała stają się rudawe, mniej kontrastowe. Podobnie wyglądają osobniki młodociane.

Pożywieniem tego ptaka są owady.

Łęczak gniazdo zakłada na ziemi.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu 4 jaja.

Jaja wysiadywane są przez okres około 23 dni przez obydwoje rodziców. Pisklętami opiekuje się wyłącznie samiec.

Łęczak

Łęczak

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *