Łuskowiec

Łuskowiec to największy europejski łu-szczak pochodzący z regionów północnych. U nas pojawia się tylko sporadycznie, ale np. w Skandynawii jest regularnym gościem zimowym.

Dużo większy od wróbla, silny hakowaty dziób, dwa białe pasy w skrzydłach. Prawie całe upierzenie samców karminowo-czerwone, a samic żółtobrązowawe.

Występuje w tajdze środkowej i północnej Skandynawii, północne regiony Finlandii i Rosji.

Wabi miękkim ?biit-biit” i dźwięcznym ?tiidli-liiji”. Śpiew składa się opadających strof złożonych z głosów wabiących.

Środowiskiem tego ptaka są świetliste bory świerkowe i sosnowe graniczące z mszarami i otwartymi bagnami, z obfitą ściółką z borówek. Zimą chętnie przebywa w ogrodach, w których rosną drzewa i krzewy owocowe, zwłaszcza jarzębiny.

1 lęg w roku (maj do lipca). Luźne gniazdo z cienkich gałązek, patyczków, pędów traw i porostów jest umieszczane nisko na gęstym drzewie iglastym. Jaja (3-4) wysiadywuje przez 13-14 dni samica. Pisklęta przebywają w gnieździe 15-16 dni.

Pożywieniem są nasiona, pączki, jagody i owady.

 Łuskowiec
Łuskowiec

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *