Mandarynka

Samce mandarynki są jednymi z najbarwniejszych ptaków i dlatego te małe kaczki są popularnymi ptakami ozdobnym; czasami uciekają z niewoli.

Dużo mniejsza od krzyżówki (42-48 cm). Samce są tak jaskrawo ubarwione, że trudno je pomylić z innym ptakiem. Samice są ubarwione dużo skromniej, z białą obrączką oczną przedłużającą się na tył głowy w formie białego paska ocznego.

Mandarynki pochodzą ze wschodniej Azji. W Europie są znanymi ptakami ozdobnymi, czasem uciekającymi z niewoli i w niektórych okolicach są regularnie spotykane, a nawet przystępują do lęgów.

Samce w locie odzywają się gwiżdżącym ?wrrik”, a głos samic przypomina łyskę ?kett”.

Środowiskiem tego ptaka są otoczone lasami jeziora i rzeki z bogatą roślinnością przybrzeżną. W niektórych parkach zachodniej Europy są częściowo oswojone, biorące pokarm niemal z ręki.

1 lęg w roku (kwiecień do czerwca). Gniazdują w dziuplach drzew w pobliżu wody, a czasem także na ziemi w gęstych przybrzeżnych zaroślach. Jaja (7-12) białe, 28-30 dni wysiadywane przez samicę. Młode są samodzielne po 40-45 dniach.

Pożywieniem są różnego rodzaju rośliny, nasiona, orzechy, żołędzie, zboża, ślimaki i inne bezkręgowce, owady.

 Mandarynka
Mandarynka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *