Mewa blada

Mewa blada zamieszkuje arktyczne wybrzeża Eurazji i Ameryki Pin. łącznie z pobliskimi wyspami. W Europie spotyka się ją tylko w nadmor­skich tundrach od Półwyspu Kola do delty Peczory, jak również w Islandii, na Wyspach Jana Mayena, na Spitsbergenie, Ziemi Franciszka Józefa, wyspie Niedźwiedziej, Kołgujewa, Wajgacz i Nowej Ziemi.

Większość ptaków zimuje na pełnym morzu za kołem podbiegunowym. Inne przelatu­ją na południe nad Morze Północne i Bałtyckie, na zachodnie wybrzeża Europy aż do Morza Śródziemnego. W głębi lądu mewę bladą spotyka się rzadko, tylko osobniki zagnane burzą. Okres przelotów i koczowania ciąg­nie się od września do marca.

Ptak ten gnieździ się na Dalekiej Północy, okres lęgowy ma więc przesunięty na koniec maja i czerwiec. Gnieździ się na skałach nadmorskich, na piaszczystych i kamienistych wysepkach i na pła­skich wybrzeżach. Kolonie lęgowe są na ogół bardzo liczne.

Gniazdo sta­nowi sterta mchów, glonów i porostów oraz innych materiałów roślinnych. Samica znosi 3 zielonkawe lub brunatnawe jaja, usiane ciemnymi plamka­mi. Wysiaduje je na przemian z samcem przez 27?28 dni. Pisklętami za­jmują się też oba ptaki. Młode dojrzewają powoli i własne rodziny zakładają dopiero w wieku 4?5 lat. Podobnie jak inne gatunki tego rodzaju, mewa blada żyje bardzo długo. Na Islandii gatunek ten krzyżuje się z mewą sre­brzystą.

Mewa blada żywi się rybami, szkarłupniami i mięczakami. Kradnie również jaja i pisklęta, nie gardzi padliną.

Mewa blada jest ptakiem wielkości pośredniej między mewą srebrzystą a siodłatą. Upierzenie ma bardzo jasne i nie ma czarnych piór na skrzydłach. Dorosłe ptaki są na wiosnę białe z grzebieniem i skrzydłami popielatymi. Mocny dziób jest żółty, nogi cielistoczerwone. W upierzeniu godowym głowa i szyja są pokryte jasnoszarymi plamami.

Młode mewy bladej są przeważnie szarobrązowe, ciemniejsze na grzbiecie, na którym występują kremowe plamy. Brzuch jest jaśniejszy. Lotki i sterówki są ciemne, szarobrązowe. Mewa blada odzywa się charakterystycznym dźwiękiem ?kjau” lub ?ga ga ga”. Mewa polarna (Larus glaucoides) jest podobna do bladej, ale mniejsza. Ma czerwoną otoczkę wokół oka, a mewa blada ? żółtą.

Mewa blada

Mewa blada

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *