Mewa mała

Mewa mała to nasza najmniejsza mewa. Dorosły ptak różni się od większej śmieszki czysto białym końcem skrzydeł i czarnym spodem skrzydeł z białym tylnym brzegiem; w szacie godowej także czarnym kapturem sięgającym aż na kark. Ptaki jeszcze nie wybarwione mają w locie podobny, zygzakowaty wzór na skrzydłach, jak większa mewa trójpalczasta, lecz dodatkowo ciemne ciemię. Głos podobny do głosu rybitwy ?kieij”. Długość 26 cm, siąg 65 cm.

Mewa mała gniazduje głównie w północno-wschodniej Europie. Można ją zobaczyć na wybrzeżu w ciągu całego roku, znacznie częściej podczas przelotów w kwietniu-maju i od sierpnia do października.

Przeważnie lata tuż nad powierzchnią wody i wyławia pokarm.

 Mewa mała
Mewa mała

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *