Mewa modrodzioba

Trudno wyobrazić sobie bardziej niegościnną krainę od niedostęp­nych, pokrytych lodem wybrzeży dalekiej północy.

A jednak tam właśnie zakłada gniazda mewa modrodzioba – Morze Arktyczne i wyspy za kołem biegunowym północnym.

Mewa ta jest nieco większa od śmieszki, jest biała jak śniegi, z którymi nie rozstaje się ani latem pod­czas wiecznego dnia, ani zimą w mrokach nieustają­cej polarnej nocy.

Na prze­kór nazwie, dziób ma zielo­ny ze szkarłatnym końcem.

Jej domem jest Morze Arktyczne, jego dryfujące lody oraz wyspy za kołem podbieguno­wym.

Kolonie lęgowe zakłada na Spitsbergenie, Ziemi Franciszka Józefa, na Wyspach Królowej Elż­biety, Ziemi Baffina i w północnej Grenlandii.

Zanim mewa modrodzioba osiągnie jednolitą biel upierze­nia, ma czarno nakrapiany wierzch i część twarzową.

Mewa modrodzioba

Mewa modrodzioba

Gniazdowanie mewy modrodziobej: powyżej 790 szero­kości geograficznej północnej.

Jej domem jest Morze Ark- tyczne, jego dryfujące lody oraz wyspy za kołem podbieguno­wym. Kolonie lęgowe zakłada na Spitsbergenie, Ziemi Franciszka Józefa, na Wyspach Królowej Elż­biety, Ziemi Baffina i w północnej Grenlandii.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *