Mewa polarna

Mewa polarna to gatunek z rodziny mewowatych, podrodziny mew.

Długość ciała 52-66 cm, długość skrzydła 39-43 cm.

Obie płci ubarwione jednakowo.

Głowa, szyja, spód ciała i ogon są białe, grzbiet i skrzydła bardzo jasnopopielate, dziób żółty z czerwoną plamką na żuchwie, nogi cieliste.

Młode są jasnoszarobrązowe z ciemniejszymi plamkami, szatę ostateczną osiągają w 4. roku życia.

Mewa polarna zamieszkuje wybrzeża morskie dalekiej północy.

Żywi się wszelakim pokarmem zwierzęcym.

Gnieździ się w koloniach, gniazdo buduje na skałach lub na kamienistych wybrzeżach.

Mewa polarna jest wędrowna.

Występuje na Grenlandii i prawdopodobnie w północno-wschodniej części Ameryki Północnej.

Zimuje na północnym Atlantyku, docierając na południe do Morza Śródziemnego.

W Polsce obserwowana 1 raz.

 Mewa polarna
Mewa polarna

1 Comment

  1. lol

    ❗ lol?!!!

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *