Mewa pospolita

Mewa pospolita gnieździ się na północy Eurazji: od Wielkiej Brytanii, Irlandii i Francji, przez całą Europę i Syberię. Występuje również w Ameryce Północnej. W Europie gatunek ten rozszerza swój zasięg: spotyka się go dzisiaj w głębi Polski, Niemiec, Austrii i Francji oraz Szwajcarii.

Nie gnieździ się wyłącznie na wybrzeżach mórz, ale również nad jezio­rami śródlądowymi na nizinach i w górach, na wielkich rzekach i na bagnach. Gnieździ się w koloniach. Na lęgowiska ptaki te przylatują w kwietniu parami.

Mewy pospolite zbierają się wówczas na miejscach wzniesionych i rozpoczynają toki. Uciekają (piechotą) ze stada z wyciągniętymi nad zie­mią szyjami, udają, że dziobią coś na ziemi, budują na niby gniazdo, wyg­niatając dołek piersią. Wszystko to kończy się chóralnym wrzaskiem całego zespołu. Dalej toki odbywają się parami. Samiec i samica ramię w ramię zbierają małe kamyki i trawki i rzucają je za siebie. Samica z mniej lub bardziej symboliczną pomocą samca, buduje gniazdo z wrzosów, traw i roślin wodnych. Zniesienie liczy przeważnie 3 jaja oliwkowo-brązowe do zielonkawych w ciemne kropki. Wysiadują je oboje rodzice przez 22?25 dni. Młodymi opiekują się także oboje przez około 5 tygodni.

Pożywienie mewy pospolitej stanowią różne bezkręgowce, śnięte ryby, detrytus i różne nasiona. Ptak jest po części koczowniczy, w większości wędrowny. Zimuje nad Morzem Północnym, na zachodnich wybrzeżach Europy i nad Mo­rzem Śródziemnym. Około 20% mew pospolitych przelatuje na zimowiska przez środek Europy, gdzie niektóre zatrzymują się na zimę. Przeloty je­sienne odbywają się od lipca do listopada.

Dorosłe mewy pospolite w upierzeniu godowym są białe z popielatym grzbietem i czarnymi skrzydłami. Na końcach lotek mają białe plamki. Upierzenie spoczynkowe różni się od godowego tylko drobnymi, szarobrązowymi plamkami na wierzchu głowy i na karku. Młode są cętkowane, pióra mają brązowoczarne i wąski czarny pas na końcu ogona. Ciemny dziób ma czarną plamę u nasady, nogi są cieliste.

W ciągu pierwszego i drugiego roku życia barwa upierzenia zmienia się stopniowo: głowa, szyja i brzuch stopniowo bieleją, wzrasta natomiast liczba piór ciemnych na grzbiecie i skrzydłach. Mewa pospolita wydaje przenikliwe krzyki, brzmiące jak ?kyau” i ?gue gue gue”.

Mewa pospolita

Mewa pospolita

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *