Modraszka

Jedyny mały ptak z dużą ilością błękitu w upierzeniu. Żwawo krząta się wśród gałązek, często zawisa głową do dołu.

Ptak ten ma 11,5 cm. Samica trochę mniej kontrastowa, młode jaśniej ubarwione.

Głos: donośny, wysoki trel.

Występuje w lasach liściastych i mieszanych, a także żywopłoty, parki, ogrody, tylko wyjątkowo lasy iglaste. Miesiące: I-XII.

Bardzo częsta i szeroko rozpowszechniona. Zimą, jak inne sikory, często przebywa w mieszanych stadkach. Przylatuje również do karmników i zachowuje się nieraz bardzo agresywnie, odpędzając nawet większe ptaki. Jak wszystkie sikory rozmnaża się intensywnie (do 14 jaj w zniesieniu), aby wyrównać duże ubytki zimowe. Dobrane pary trzymają się razem także zimą.

 Modraszka
Modraszka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *