Mornel

Ciało mornela jest długości 24-26 cm, ciężar 90-120 g.

W Polsce jest gatunkiem spotykanym tylko podczas przelotów.

Do 1940 roku kilka par gnieździło się w Karkonoszach. Występuje w Szkocji, w Alpach, Skandynawii, na Uralu i w Azji.

Zimuje w Afryce i Azji Zachodniej. Zamieszkuje góry powyżej piętra lasów oraz suche i kamieniste rejony tundry.

Żywi się owadami i innymi bezkręgowcami.

Gniazdo buduje na ziemi.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Mornel
Mornel

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *