Muchówka nadobna

Muchówka nadobna to gatunek z rodziny muchołówek.

Długość ciała około 13 cm, długość skrzydła 7,4-8,1 cm, ciężar ok. 14 g.

Samiec ubarwiony z wierzchu czarno, ale tył pleców i kuper ma jaskrawożółte, nad okiem żółtą brew, na skrzydle białe lusterko, spód ciała żółty, białawy na brzuchu.

Samica bez żółtego i czarnego koloru: z wierzchu brunatna z oliwkowym kuprem, od spodu bladobrunatna, jaśniejsza na brzuchu, ogon kasztanowaty. Zamieszkuje rozmaite typy lasów.

Muchówka nadobna odżywia się owadami.

Gniazdo zakłada na drzewach przy pniu lub w półdziuplach.

Muchówka ta jest wędrowna.

Występuje w Mandżurii, na Sachalinie i Wyspach Japońskich.

Zimuje na Półwyspie Malajskim, Filipinach i Borneo.

1 raz obserwowana w Europie, we Francji.

 Muchówka nadobna
Muchówka nadobna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *