Nosoczub

Nosoczub to rodzaj z rodziny szerokodziobów.

Długość ciała (Calyptomena viridis) około 15 cm.

Lotki i 4 poprzeczne prążki na pokrywach skrzydłowych brunatne, za uchem czarna półksiężycowata plamka, reszta upierzenia pięknie trawiastozielona (u samicy nieco mniej jaskrawa).

Dziób pokryty poduszką z piór.

Ptak leśny, żyjącym pojedynczo lub w niewielkich grupach po kilka osobników.

Zachowuje się cicho, odzywa się rzadko.

Pokarm stanowią jagody i inne drobne owoce.

Niezwykle misternie splecione z traw, korzonków i cienkich lian gniazdo zawieszone jest na cienkim i długim ?sznurku” zwisającym z gałęzi.

Otwór wejściowy znajduje się z boku.

Z 2-3 żółtawobiałych jaj wylęgają się nagie pisklęta. Zarówno w budowaniu gniazda, jak w wysiadywaniu jaj i karmieniu piskląt biorą udział oba ptaki.

C. viridis jest najpospolitszym i najszerzej rozmieszczonym z 3 gatunków tego rodzaju – zamieszkuje półwysep Malakka, Sumatrę i Borneo. 2 pozostałe gatunki występują tylko na tej ostatniej wyspie i są znacznie rzadsze: C. hosei-odznaczający się lazurowym podłużnym pasmem wzdłuż brzucha i bardzo silnie rozwiniętym ?hełmem”, zachodzącym daleko na wierzch głowy (co nadaje ptakowi wygląd podobny do skalikurka) – występuje w górskich lasach północnej części Borneo, natomiast zasięg geograficzny znacznie większego (ponad 25 cm długości) C. whiteheadi ograniczony jest do zboczy góry Kinabalu.

 Nosoczub
Nosoczub

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *