Nur białodzioby

Nur białodzioby nad Bałtyk zalatuje niezwykle rzadko.

Rozpoznać go można po silnym, białawym dziobie.

Jest największym nurem. Osiąga ciężar 4 kg, długość 75 cm, rozpiętość skrzydeł 135 cm.

Zamieszkuje obszar od północnych wybrzeży Kanady i Alaski po Syberię. Żyje w tundrze, nad jeziorami, ujściami rzek i brzegami mórz.

Nur białodzioby żywi się rybami, mięczakami, owadami i robakami.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

 Nur białodzioby
Nur białodzioby

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *