Nur lodowiec

Nur lodowiec to duży ptak ze sztyletowatym, bardziej masywnym niż u innych nurów dziobem.

Do Polski zalatuje sporadycznie.

Gniazduje nad jeziorami w tundrze i lasach Północy.

W porze lęgowej ma czarną głowę, szyję czarną w białe obrączki i biało kratkowany grzbiet.

Zimą od podobnego nura czarnoszyjego różni się grubszym dziobem.

Na lęgowiskach wydaje długie, wyjące okrzyki.

Nur lodowiec jest duży – 75 cm.

 Nur lodowiec
Nur lodowiec

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *