Nur rdzawoszyi

Nur rdzawoszyi zamieszkuje śródlądowe wody stojące, często słabo za­rośnięte, oraz niewielkie bagna. Gniazduje pojedynczo lub w małych ko­loniach.

Na lęgowiska przylatuje parami, zajmuje tam określone terytorium i zaraz rozpoczyna toki, podczas których pływa z dużą szybkością za­dzierając głowę i wypinając pierś.

Gniazdo zakłada na brzegu przy samej wodzie lub nawet na wodzie, na stercie roślin, w której formuje zagłę­bienie wysłane torfem, mchem lub trawą. Każda para zajmuje co roku to samo miejsce.

Od maja do czerwca samica znosi dwa jaja barwy brunatnożółtej z ciemniejszymi plamami. Rodzice wysiadują je na zmianę, sa­mica dłużej. Pisklęta wykluwają się po 28?36 dniach i wkrótce, po 10?12 godzinach, opuszczają gniazdo, by towarzyszyć rodzicom. Żywione są na początku małymi mięczakami, skorupiakami i owadami wodnymi, później drobnymi rybkami.

Zasięg nura rdzawoszyjego obejmuje północ Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Europie spotyka się go na Islandii, Orkadach i Hebrydach, na północy Szkocji i Irlandii, w Skandynawii (poza jej częścią południową) oraz w europejskiej części Rosji do jeziora Ładoga.

W zimie sięga do wybrzeży Atlantyku, czasem nawet Morza Śródziemnego i Czarnego. Od października do grudnia i od marca do kwietnia widywany jest na wodach Europy Środkowej, gdzie zatrzymuje się tylko na parę dni.

Nur rdzawoszyi

Nur rdzawoszyi

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *