Orłosęp brodaty

Orłosęp brodaty ma 102-114 cm, waży 5000-7000 g.

Bardzo duży, wyciągnięty sęp, grzbiet ciemny, spód jasny, głowa i szyja rdzawoczerwone, broda przy dziobie czarna.

Obraz lotu tego ptaka jest podobny do sokolego: długie, spiczasto zwężające się skrzydła, długi, klinowały ogon.

W locie godowym wydaje wysokie, gwiżdżące ?fiij”.

Orłosęp brodaty zamieszkuje wysokie góry przy i ponad granicą drzew.

Pożywieniem tego ptaka są przeważnie kości oraz żółwie, które rozbija, zrzucając je na skały; mięso oraz mało padliny.

Lęgi orłosępa brodatego w miesiącach: grudzień – marzec, 1-2 jaja, jaja wysiaduje się 55-60 dni, młode w gnieździe 110 dni.

Gniazdo orłosępa brodatego znajduje się na skałach.

 Orłosęp brodaty
Orłosęp brodaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *