Orzechówka

Orzechówka to ptak o długości ciała 32-37cm, rozpiętości skrzydeł 58 cm, wadze 200 g.

Zamieszkuje rozległe obszary starych drzewostanów iglastych, głównie świerkowych, z gęstym podszytem – tajgę i lasy górskie.

W Polsce gnieździ się nielicznie i rzadko, głównie na Mazurach i wybrzeżu.

Żywi się nasionami drzew iglastych, orzechami, drobnymi kręgowcami i owadami.

Gniazdo zakłada na drzewie.

Buduje je z gałązek świerkowych, a wnętrze ze zbutwiałego drewna i mchu wyściela trawą i porostami.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Orzechówka
Orzechówka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *