Orzeł cesarski

Orzeł cesarski to gatunek z rodziny jastrzębiowatych, podrodziny orłów. Długość ciała 72-80 cm, rozpiętość skrzydeł 180-200 cm, ciężar 2,5? 4 kg.

Samica wyraźnie większa od samca, upierzeniem się od niego nie różni. Na głowie znajduje się brunatna plama, kark rdzawopłowy, na barkach 2 różnej wielkości białe plamy, grzbiet ciemnobrunatny, spód jaśniejszy, dziób czarniawy, palce żółte. Młode podobne do dorosłych, tylko na barkach brak białych plam.

Orzeł cesarski jest ptakiem lasostepu i stepu, w środkowej Europie lasów liściastych.

Jego główny pokarm to susły i inne średniej wielkości ssaki oraz padlina; ptaków chwyta znacznie mniej, prawie wyłącznie na ziemi.

Gniazdo zakłada na drzewach. Wyprowadza 1 lęg w roku. W kwietniu składa 2-3 jaja. Wysiadywanie trwa około 40 dni. Młode przebywają w gnieździe ponad 2 miesiące.

Orzeł cesarski jest wędrowny. Występuje w Europie południowo-wschodniej i na Półwyspie Pirenejskim, w południowo-zachodniej i środkowej Azji.

Do Polski zalatuje wyjątkowo (obserwowany około 13 razy), najbliższe lęgowiska leżą w Słowacji, w której areał i liczebność tego ptaka w ostatnim dwudziestoleciu wyraźnie się zwiększyły.

 Orzeł cesarski
Orzeł cesarski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *