Orzeł przedni jest duży i silny.

Długość orła przedniego to 75-90 cm; siąg 190-230 cm. Zdecydowanie większy od myszołowa. Skrzydła dłuższe i węższe niż u bielika, w locie nieco wygięte. Młode ptaki mają duże białe plamy na spodzie skrzydeł i białą nasadę ogona.

Orzeł przedni to rzadki ptak gniazdowy w regionach górskich i na Mazurach. W Polsce od stycznia do grudnia. Należy pamiętać, że na tych samych terenach występują orlik krzykliwy i orlik grubodzioby, ptaki wprawdzie mniejsze, ale w locie i z większej odległości można je pomylić.

W górach latem żywi się głównie świstakami i młodymi kopytnymi, zimą częściej padliną. W Polsce łowi ptaki i ssaki do wielkości lisa. Jego sylwetkę często umieszczano w herbach i godłach. Dawniej polowali z nim tylko królowie. Gniazduje pojedynczymi parami, wyprowadza jeden lęg w roku, wysiaduje jaja 40 dni.

 Orzeł przedni
Orzeł przedni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 


Partnerzy:

Najnowsze komentarze
Polecamy