Orzeł stepowy

Orzeł stepowy jest gatunkiem dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych.

Zamieszkuje stepy południowo-wschodniej Europy i Azji, od Rumunii do Mongolii.

Wędrowny.

Ptaki z dalekiego wschodu zimują w Indiach, pozostałe ? w Afryce.

Wyjątkowo zalatuje do Polski (obserwowany 14 razy).

Dawniej uważano, że orzeł stepowy jest blisko spokrewniony z osiadłym orłem sawannowym (Aquila rapax) i obie formy zaliczano do jednego gatunku.

Badania DNA wykazały jednak, że te dwa gatunki nie są ze sobą w ogóle spokrewnione.

Ptak ten przebywa na stepie, sawannie, pustyni i półpustyni.

Długość ciała wynosi ok. 75 cm, rozpiętość skrzydeł 190 cm.

Waży około 3700 g.

Upierzenie ciemnobrązowe z delikatnym fioletowym połyskiem.

Ogon poprzecznie prążkowany.

Osobniki młodociane jaśniejsze, na potylicy zazwyczaj jasnobrązowa plama.

Dziób ciemnoszary, palce żółte.

Łatwo go pomylić z orłem przednim lub orlikiem grubodziobym.

Samica wyraźnie większa od samca.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Pożywieniem orła stepowego jest głównie padlina, również gryzonie i inne małe ssaki (maksymalnie wielkości królika) i ptaki (wielkości kuropatwy).

Gniazdo zakłada na ziemi, a jeśli jest możliwość to na drzewie.

Jeden lęg w roku, w zniesieniu 1 do 3 jaj znoszonych co 3 dni.

Zasadniczo przez samicę, trwa 39?45 dni.

Pisklęta opuszczają gniazdo po około 50 dniach, lecz rodzice zaprzestają karmienia dopiero po upływie niemal 70 dni.

Dojrzałość płciową młode osiągają w czwartym roku życia.

Orzeł stepowy

Orzeł stepowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *