Osetnik zwyczajny

Inna nazwa: osetnik

Osetnik zwyczajny jest niewielkim ptakiem z rodziny łuszczaków.

Zamieszkuje wyspowo Półwysep Iberyjski, Alpy, Korsykę i Sardynię.

Ptak ten jest osiadły i odbywa jedynie wędrówki między poszczególnymi piętrami gór.

W Polsce odnotowany tylko 2 razy (w 1975 r. we Wrocławiu oraz w 2001 r. w okolicach Kielc).

Na Sardynii i Korsyce występuje osetnik korsykański (Serinus corsicana) o brązowo kreskowanym grzbiecie i jaskrawszym brzuchu.

Wcześniej był uznawany za podgatunek osetnika zwyczajnego (Serinus citrinella corsicana).

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Ptak ten występuje w lasach iglastych na obszarach górskich i alpejskie łąki.

Długość ciała wynosi ok. 12 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 22 cm.

Upierzenie samca osetnika jest gładkie, bez kreskowania.

Wierzch głowy, boki szyi i kark szare, wierzch ciała zielonożółty.

Skrzydła ciemne z dwiema żółtymi pręgami, brzuch jasnożółty.

Samica i młode bledsze, o delikatnym, podłużnym kreskowaniu.

Osetnik zwyczajny gniazdo zakłada na drzewach iglastych.

Pożywieniem tego niewielkiego ptaka są nasiona.

Składa 3-5 jaj.

Wysiadywanie jaj trwa 12 do 14 dni, pisklęta opuszczają gniazdo po około 18 dniach.

Osetnik zwyczajny

Osetnik zwyczajny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *