Ostrygojad

Ostrygojad osiąga długość 40-49 cm, waży 0,33-0,75 kg.

Ptak o czarno-białym upierzeniu i stosunkowo długim, silnym i prostym dziobie. Zamieszkuje piaszczyste i wydmowe wybrzeża morskie, delty rzek i ich rozlewiska, niekiedy brzegi wód śródlądowych i nawet pola.

Żywi się skorupiakami, mięczakami, rybami i owadami. Gniazdo, niewielki dołek wyścielony żwirem, muszelkami i suchą trawą, zakłada w kępie rzadkiej roślinności lub zupełnie bez wysłania i bez osłony. Młode opuszczają gniazdo zaraz po wylęgu, jednak długo jeszcze są karmione przez rodziców.

Ostrygojad występuje na wschodzie Europy i w Azji. Osobniki żyjące na południu są osiadłe. W Polsce jego gniazda spotkać można na zachodnim wybrzeżu Bałtyku. Liczniejszy jest podczas przelotów; spotkać go można wówczas także w głębi kraju.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Ostrygojad
Ostrygojad

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *