Pasożytka

Pasożytka to gatunek z rodziny kaczek, grupy sterniczek. Długość ciała 36-38 cm, długość skrzydła około 18 cm.

Samiec ma głowę i szyję czarne, wierzch ciała ciemny, końce pokryw skrzydłowych białe, u nasady dzioba różową plamę. Samica jest szaro-brązowa.

Ulubionym siedliskiem tego ptaka są gęsto zarośnięte zbiorniki wodne.

Główny pokarm stanowią nasiona roślin wodnych, zjada też mięczaki. Żeruje gruntując, ale często także nurkuje.

Jest to jedyna kaczka i jedyny ptak wodny, który jest pasożytem lęgowym. Własnych gniazd nie buduje. Najczęstszymi gospodarzami pasożytki są 2 gatunki łyski, 1 gatunek kaczki i ibisa. W okresie niesienia się gospodarza samica tego ptaka podrzuca 1 lub więcej jaj do jego gniazda. Są one stosunkowo duże, białe i zwykle dość wyraźnie różnią się od jaj gospodarza. Pisklęta pasożytki już w 2. dniu życia całkowicie porzucają przybraną matkę. Złożenie jaj przez pasożytkę zazwyczaj nie wpływa ujemnie na wychów piskląt gospodarza.

Ptak ten występuje w niektórych rejonach Chile, Paragwaju, Urugwaju, południowej Brazylii i Argentyny.

 Pasożytka
Pasożytka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *