Pasterz

Pasterz to gatunek z rodziny szpaków. Długość ciała około 22 cm, długość skrzydła 11,8-13,6 cm, ciężar około 75 g.

Na głowie czubek z piór. Dorosły ptak jest różowy, tylko głowa, skrzydła i ogon czarne, z metalicznym połyskiem, dziób żółty, nogi żółtawe. Młode ptaki są z wierzchu bladobure, od spodu białawe z lekkim kreskowaniem.

Ptak ten zamieszkuje stepy, półpustynie i pustynie, a także góry do wysokości 2500 m n.p.m.

Odżywia się głównie szarańczakami, a w ich braku – innymi owadami.

Gnieździ się w szczelinach skał, kupach kamieni, norach itp. Wyprowadza 1 lęg w roku. W zniesieniu 4-6 jaj. Wysiadują oboje rodzice przez zaledwie 11-12 dni, a młode opuszczają gniazdo po 14-19 dniach.

Pastarz jest wędrowny. Występuje na Półwyspie Bałkańskim i dalej na wschód przez Turcję, Iran do Pakistanu oraz na Ukrainie i w Azji Środkowej. Zimuje od wschodnich brzegów Morza Śródziemnego do Indii. Do Polski zalatuje wyjątkowo, po wojnie obserwowany kilka razy.

 Pasterz
Pasterz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *