Pelikan australijski

Pelikan australijski ma najdłuższy dziób.

Wielki, charakterystyczny dziób pelikana z wolem pod dolną szczęką doskonale spełnia swe zadania jako narzędzie połowu ryb – długość dzioba – 47 cm. Zwyczajem owych żarłocz­nych rybołowów jest polowanie gromadne.

Całe stado płynie na płyciźnie łukowatą linią, kłapaniem skrzydłami sprawia taki harmider, że ryby w popłochu gnają ku brzegowi, gdzie ten największy dziób, o dolnej szczęce w kształ­cie brytfanny, wyławia je i wrzuca do wola jak do worka. Pisklęta mające choćby dwa tygodnie za­chłannie wspinają się ku tej prze­paścistej spiżarni, z której zdo­bycz będzie dla nich zwrócona.

Pelikan australijski o długości 180 cm jest jednym z najokazalszych w swojej rodzinie. Wyróżnia go szary czub na głowie oraz – zależnie od podgatunku – żółtawa bądź różowawa torba pod żuchwą, która podczas zalotów staje się in­tensywnie szkarłatna.

Samce tokują wspólnie, widowi­skowo i hałaśliwie, kiwając głowa­mi w prawo i w lewo, przy rów­noczesnym donośnym klekotaniu. Po godach para tych ptaków przystępuje do budowy gniazda w krzewach albo wprost na zie­mi.

Najczęściej wybierają na miej­sce swego gniazdowania ustronne wysepki pozbawione drapieżców.

Pelikan australijski

Pelikan australijski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *