Pelikan różowy

Pelikan różowy ma 140-180 cm, waży 10-11 kg.

Bardzo duży biaty ptak wodny; długa szyja; długi dziób z rozciągliwym żółtym workiem; w okresie lęgowym upierzenie z różowym nalotem.

Samica jest mniejsza od samca.

Młode ptaki brunatne, później brudnobiałe.

Szybuje dużo i wytrwale, często bardzo wysoko, w uporządkowanym szyku.

W czasie lotu tego ptaka widać jego długie, szerokie skrzydła z czarnymi końcami i szerokim, czarnym brzegiem z tyłu.

Głos pelikana różowego na lęgowisku to stękania, chrząkania, mruczenia.

Środowiskiem tego ptaka są rozległe tereny bagniste oraz delty rzek.

Pożywieniem pelikana różowego są ryby.

Lęgi tego gatunku odbywają się w miesiącach: maj – lipiec, 1-3 jaja, 29-30 dni, w gnieździe młode są 14 dni.

Pelikan różowy gniazduje koloniami.

 Pelikan różowy
Pelikan różowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *