Perkoz dwuczuby

Perkoz dwuczuby ma około 50 cm długości, rozpiętość skrzydeł 80 cm.

Budowę gniazda i złożenie 3-4 jaj poprzedzają składające się z kilku faz zaloty, jaja, początkowo białe, pod wpływem gnijących roślin nabierają brązowego zabarwienia.

Pisklęta wykluwają się po 25 dniach.

Perkozy dwuczube z terenów Polski zimują w Afryce. W Polsce gniazdują dość licznie w całym kraju. Liczny w czasie przelotów, niekiedy zimuje.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

 Perkoz dwuczuby
Perkoz dwuczuby

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *