Perkoz grubodzioby

Perkoz grubodzioby jest gatunkiem niewielkiego ptaka wodnego z rodziny perkozów.

Ptak ten zamieszkuje USA i południową część Kanady po Amerykę Południową.

W Europie pojawia się sporadycznie od lat 90. XX wieku, wpisany na listę polskiej awifauny w 2000 roku.

Objęty ochroną gatunkową ścisłą.

Ptak ten preferuje drobne zbiorniki słodkowodne, rzeki i bagna.

Zimuje na dużych jeziorach, rzekach i wybrzeżach morskich.

Długość ciała perkoza grubodziobego wynosi ok. 34 cm, rozpiętość skrzydeł 58-62 cm.

Upierzenie godowe brązowe, podbródek i szyja czarna, spód jaśniejszy.

Ciemna pręga na dziobie.

Upierzenie spoczynkowe – jaśniejsze i bardziej rdzawe, podgardle i dziób jasny.

Młode z biało-czarnym prążkowaniem i rdzawymi plamami na głowie.

Pożywieniem tego ptaka są drobne kręgowce i bezkręgowce wodne.

Gniazdo o różnorodnej lokalizacji, od pływającego, zakotwiczonego w przybrzeżnej roślinności, przez stojące w płytkiej wodzie po zlokalizowane na brzegu w gęstych roślinach.

Jaja perkoza są wydłużone, eliptyczne, sinozielone w liczbie 2 do 10 (zazwyczaj 4 do 7).

Jeden do dwóch lęgów, jaja wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 23 dni przez obydwoje rodziców, choć przez większość czasu wysiaduje samica.

Perkoz grubodzioby

Perkoz grubodzioby

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *