Perkoz zausznik ma 30 cm, waga – 350 g.

Grzbiet, głowa i szyja czarne, boki czerwonobrązowe, zlotożółte pęki piór po bokach głowy; lśniące, czerwone oczy; dziób krótki, czarny, nieco zadarty.

W szacie zimowej grzbiet ciemnoszary, brzuch białawy.

Ptak ten jest bardzo towarzyski, często liczne pary lęgowe pod osłoną kolonii mew śmieszek.

Perkoz zausznik ma głos świszcząco-lamentujące ?huijd”, ?chrii”; na wiosnę powtarzane raz za razem ?wri-bib”.

Ptak ten żyje w gęsto zarośniętych jeziorach i stawach.

Pokarmem perkoza zausznika są owady, ślimaki, kijanki, skorupiaki.

Lęgi tego ptaka w miesiącach – kwiecień – czerwiec, 3-4 jaja (20-21 dni). Młode są samodzielne po 5 tygodniach. Gniazdo perkoza zausznika jest pływające.

 Perkoz zausznik
Perkoz zausznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.

 


Polecamy
Najnowsze komentarze
Partnerzy