Piaskowiec

Piaskowiec to gatunek z rodziny bekasowatych podrodziny biegusów. Długość ciała 19-21 cm, długość skrzydła 12-15 cm, ciężar 40-75 g.

Obie płci ubarwione jednakowo. W szacie godowej cały wierzch ciała jest rdzawy z czarnymi plamkami, boki głowy, szyja i wole rdzawe, plamkowane brązowo, reszta spodu ciała biała. Dziób jest prosty, czarny, nogi szare. W szacie spoczynkowej wierzch ciała jest popielatoszary, czoło, pręga nad okiem i cały spód ciała białe. Młode mają wierzch ciała ciemnobrązowy z jaśniejszymi plamkami, spód ciała jasny.

Ptaki te zamieszkuje tundrę, w okresie pozalęgowym przebywa na brzegach wód.

Żywi się bezkręgowcami i nasionami.

Gniazdo umieszcza na ziemi. Wyprowadza 1 lęg w roku, w zniesieniu 4 jaja.

Piaskowiec jest wędrowny. Występuje na Spitsbergenie, Wyspach Nowosyberyjskich, półwyspie Tajmyr, ujściu Leny oraz w Ameryce Północnej i Grenlandii; zimuje w zachodniej i południowej Europie, na wybrzeżach całej Afryki, w południowej Azji, Australii, Ameryce Północnej i Południowej. W Polsce spotykany na przelotach – na wybrzeżu dość licznie, w głębi kraju bardzo nielicznie i nieregularnie.

Ptak ten jest chroniony.

 Piaskowiec
Piaskowiec

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *