Pingwin żółtooki

Jest to gatunek dużego ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae), występującego w Nowej Zelandii.

Dawniej mylony z pingwinkiem małym.

Jest jedynym przedstawicielem monotypowego rodzaju Megadyptes.

Pingwin żółtooki zyskał swą nazwę ze względu na żółtą otoczkę wokół oczu i dzioba.

Tak jak u większości pingwinów jego upierzenie ciała jest na wierzchu czarne, natomiast pod spodem przechodzi w biel.

Ptak charakteryzuje się też białą kreską przechodzącą przez głowę i łączącą oczy.

Występowanie tego pingwina – Wyspy Nowej Zelandii (Auckland, Campbell) – wody otaczające wybrzeża Nowej Zelandii.

Pożywieniem tego ptaka są głównie ryby, ale także skorupiaki i stawonogi.

Pingwiny żółtookie odbywają toki na południowych wyspach Nowej Zelandii.

Samica znosi zwykle 2 jaja.

Pingwin żółtooki

Pingwin żółtooki

Gatunek zagrożony wyginięciem ? jego populację szacuje się na ok. 4000 osobników.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *