Pliszka siwa

Pliszka siwa to pliszka najliczniej występująca w pobliżu dróg i zabudowań ludzkich. Ptak wędrowny, u nas obserwowany od końca marca do początków listopada.

Wielkością zbliżony do wróbla, ale z bardzo długim ogonem (18 cm). Ubarwiony na biało, szaro i czarno. Samice i ptaki młode oraz samce w szacie zimowej są mniej kontrastowo ubarwione.

Pliszka ta występuje w niemal całej Europie, także regiony górskie. Zimuje głównie w regionie Morza Śródziemnego.

Ptak ten często nawołuje ?ciwlitt”, ?po-witt” lub ?citt”. Śpiew jest cichy i niezbyt dźwięczny, składa się z szybko powtarzanych świergotów i ćwierkań.

Różnego typu środowiska o charakterze otwartym, często przy brzegach rzek, także we wsiach i miastach, ogrodach i parkach.

Zwykle 2 lęgi w roku (maj do sierpnia). Gniazdo sprawia wrażenie niezbyt kunsztownego, jest zbudowane z liści, pędów traw i mchu, a bywa umieszczane w półdziuplach, zakamarkach budynków, pod dachówkami, w stosach drewna, pod mostami itp. Jaja (5-6) są jasnoszare, gęsto ciemno nakrapiane. Wysiaduje głównie samica. Inkubacja trwa 12-14 dni, a pisklęta przebywają w gnieździe 14-15 dni.

Pożywieniem tego ptaka są przede wszystkim owady i pajęczaki poszukiwane na ziemi, ale także owady latające.

 Pliszka siwa
Pliszka siwa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *