Pliszka żółta

Znane są liczne podgatunki pliszki żółtej. Rozprzestrzeniona jest od dalekiej północy do obszarów subtropikalnych. Co najmniej 11 europejskich i azjatyckich podgatunków zimuje w Afryce, inne w Azji. Populacje z Alaski wędrują na południu przez Cieśninę Beringa, a następnie wzdłuż azjatyckiego wybrzeża Pacyfiku, aż na Filipiny i do Nowej Gwinei. Rozbicie tego gatunku na samodzielne, łatwe do rozróżnienia podgatunki można wyjaśnić ich odrębnymi szlakami wędrówek i innymi zimowiskami. Wydaje się bowiem, że każdy podgatunek ma własne tereny zimowe. Samce poszczególnych podgatunków można łatwo odróżnić po ich ubarwieniu i rysunku głowy. Pliszka popielatogłowa gniazduje we Włoszech (na Sycylii i Sardynii), a zimuje w południowej części Sahary, w Sudanie i Ugandzie; pliszka czarnogłowa wędruje ze swoich terenów lęgowych między Bałkanami, Syrią i Afganistanem na tereny położone między Sudanem, Etiopią i Somalią a Jeziorem Edwarda i Kenią. Właściwa pliszka jest żółta z jasną brwią. Zamieszkuje rozległy teren rozciągający się od południowej Skandynawii do południowej Francji i dochodzący do Uralu na wschodzie. W jesieni pliszka żółta odlatuje do swoich zimowisk leżących na południe od Sahary, w dolinie Nilu w Sudanie i Etiopii i dochodzących do południowego krańca kontynentu afrykańskiego, a także do Senegalu i Nigerii. Angielski podgatunek – pliszka żółtawa, o żółtej głowie, wywędrowuje z Wielkiej Brytanii, Holandii i francuskiego wybrzeża atlantyckiego do terenów położonych na południe od Zairu. Północny podgatunek gniazduje w północnej części Europy i Azji. Ocenia się, że w czasie zimy do Afryki odlatuje około 70 milionów pliszek żółtych.

Grzbiet pliszki żółtej jest oliwkowozielony (samiec), para skrajnych sterówek biała, wierzch głowy popielaty lub czarny w zależności od podgatunku, spód na wiosnę żółty. Pożywienie stanowią mięczaki, robaki i owady. Biotop to tereny wilgotne i bezdrzewne w pobliżu stawów i cieków wodnych, o brzegach porośniętych oczeretem lub w sąsiedztwie łąk.

Areał lęgowy: liczne podgatunki rozprzestrzenione w Europie, Azji (także w jej części północno-wschodniej), Afryce Północnej, a także na Alasce. Okres lęgów przypada na miesiące kwiecień-lipiec. Miejscem zimowania jest Afryka tropikalna, południowo-wschodnia Azja (Filipiny i Nowa Gwinea). Okres wędrówek odbywa się w miesiącach sierpień i marzec-kwiecień. Forma wędrówki: wędrowna.

 Pliszka żółta
Pliszka żółta

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *