Płochacz halny

Płochacz halny jest dosyć barwny. Występuje tylko w wysokich górach. Żeruje na ziemi.

Ptak ten ma 18 cm. Ubarwienie z przewagą szarego, boki czerwonawe. Młode mniej kontrastowe i bez czarno-białego rysunku na gardle. Sposób poruszania się na ziemi i w locie podobny jak u skowronków.

Występuje na halach w wysokich górach powyżej granicy lasu. Zimą także niżej, lecz rzadko w osiedlach. Tylko wyjątkowo na nizinach. Miesiące: I-XII.

Często przebywa w pobliżu schronisk lub szlaków górskich. Rozpowszechniony także w górach Azji. Lęgi odbywa na ogół na dużych wysokościach. Najwyższy udokumentowany lęg na Mount Evereście na wysokości 7900 m n.p.m.

 Płochacz halny
Płochacz halny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *