Podgorzałka

Inna nazwa: kaczka podgorzałka

Podgorzałka jest gatunkiem średniego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Zamieszkuje wyspowo pas od Europy Środkowej i Wschodniej po zachodnią Mongolię. Izolowane populacje w Libii i Pakistanie. Północne populacje wędrowne. Przeloty w marcu?maju i sierpniu?listopadzie. Zimują w basenie Morza Śródziemnego, subsaharyjskiej Afryce, Bliskim Wschodzie, południowych brzegach Morza Kaspijskiego, subkontynencie indyjskim i w południowo-wschodniej Azji. Sporadycznie zalatuje do Europy Zachodniej i Skandynawii oraz na Wyspy Kanaryjskie i Wyspy Zielonego Przylądka.

Ptak ten preferuje stojące, gęsto zarośnięte zbiorniki słodkiej wody.

Gatunek silnie zagrożony, wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt. W Polsce objętyochroną gatunkową ścisłą.

Długość ciała podgorzałki wynosi ok. 40?46 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 65 cm. Ptak ten waży ok. 400?700 g.

Samiec nieco większy od samicy. W szacie godowej samiec ma głowę, szyję i pierś kasztanowordzawe, na podbródku biała plama, oczy białe. Boki brązowoszare, a grzbiet ciemnobrązowy lub czarniawy. Brzuch i podogonie białe. Samica podobna do samca, lecz brak jej białej plamy na podbródku, a kolor głowy i szyi zlewa się z kolorem boków. Ma też brązowe oczy i bardziej matowe upierzenie. U obu płci białe lusterko, które w locie widoczne jest jako charakterystyczny biały pas. Tęczówka samca biała, a samicy brązowa.

Pożywieniem podgorzałki są rośliny wodne z niewielką domieszką bezkręgowców. Pokarm zdobywa nurkując.

Ptak ten gniazdo zakłada na lądzie, w pobliżu wody, ukryte w gęstej roślinności.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu?maju 6 do 14 jaj w kolorze od brązowego po żółto-zielony.

Jaja wysiadywane są przez okres 25 do 28 dni przez samicę. Zagniazdownik, pisklęta usamodzielniają się po 8 tygodniach.

Podgorzałka

Podgorzałka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *