Pójdźka

Pójdźka jest aktywna o zmierzchu i w dzień; często przesiaduje na słońcu.

Długość pójdźki to 21-23 cm; siąg 55-60 cm. Mała sowa o krótkim ogonie i płaskiej głowie. Tor lotu łukowaty.

Pójdźka to ptak gniazdowy Europy Południowej; w Europie Środkowej tylko na otwartych nizinach. Gnieździ się na łąkach urozmaiconych dziuplastymi wierzbami i drzewami owocowymi. Składa jaja również w specjalnych rurach lęgowych, Spotykana od stycznia do grudnia.

W wierzeniach ludowych zwiastuje śmierć. Jej przenikliwy głos jest u nas tłumaczony na: ?pójdź, pójdź w dołek pod kościołek” (stąd nazwa). Na południu Europy jest natomiast powszechnie lubiana. Od marca do maja samica składa 4-6 białych jaj, które wysiaduje 27 dni. Pary gniazdują oddzielnie, wy prowadzają jeden lęg w roku. Pisklętami opiekują się oboje rodzice.

 Pójdźka
Pójdźka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *