Pomurnik

Pomurnik ma długi, ok. 3-cm, wygięty w dół dziób, długość ciała 16,5 cm, rozpiętość skrzydeł 27 cm, waży ok. 20 g.

Zamieszkuje strome, nagie ściany skalne do wysokości 4000 m n.p.m.

W chodzeniu po skałach pomaga sobie ogonem.

W zimie zamieszkuje górskie doliny, niekiedy w pobliżu wysokogórskich osiedli.

Gniazdo zakłada wśród niedostępnych szczelin skalnych. Buduje je z mchu, porostów i, np. owczej, sierści.

Po okresie lęgowym prowadzi samotny tryb życia.

Występuje w górach południowej Eurazji. W Polsce kilkanaście par żyje w Tatrach i Pieninach; około 30 par żyje na Słowacji.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Pomurnik
Pomurnik

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *